Vești proaste pentru șoferi

Noul an vine cu vești proaste pentru proprietarii de vehicule care au peste 12 ani vechime. Pe 19 decembrie, a apărut un nou act normativ în Monitorul Oficial, potrivit căruia  mașinile vor putea trece de inspecția tehnică periodică doar cu defecte minore.

Potrivit unui nou act normativ, apărut săptămâna trecută în Monitorul Oficial,la fiecare inspecție tehnică periodică,  mașinile vor trece sau nu de verificare, în funcție de gravitatea defectelor pe care le au, informează avocatnet.ro.  Astfel, autovehiculele vor putea trece de inspecție cel mult cu defecte minore.

„În cazul în care la inspecția tehnică periodică se constată doar deficiențe minore, se consideră că inspecția a fost trecută, iar vehiculul nu mai este supus din nou inspecției”, scrie în actul normativ.

În cazul defectelor mai grave, mașinile vor trebui reparate în maximum 30 de zile. Sunt considerate deficiențe minore, deficiențele care nu au un efect semnificativ asupra siguranței vehiculului sau impact asupra mediului și alte neconformități minore.

Actul mai prevede că automobilele mai vechi de 12 ani, vor necesita anual ITP. Este de reținut că, începând cu data de 1 ianuarie 2018, următoarea verificare tehnică, pentru mașinile mai vechi de 12 ani, se va face la data stabilită în certificatul de înmatriculare. Mai exact, noua regulă de verificare anuală pentru mașinile vechi se va aplica, de la 1 ianuarie 2018, începând cu următoarea inspecție tehnică deja programată.

Redactor: Isabela Boantă