Vești proaste pentru samsarii de mașini

O nouă lege va condiționa dreptul românilor de a cumpăra o mașină second-hand. Măsura vizează o colectare mai eficientă a impozitelor la bugetul de stat și eliminarea operațiunilor nefiscalizate cu autovehicule la mâna a doua.

Importurile de mașini second hand au atins un nou record în anul 2017. Conform datelor oficiale, unul din cinci automobile înmatriculate în România a fost la mâna a doua.  De de anul viitor, românii nu vor mai putea cumpăra decât o singură mașină second hand o dată la doi ani. În plus, mașinile uzate aduse din alte țări nu vor mai putea fi comercializate decât de către persoanele juridice.

Noua lege își dorește dispariția evaziunii fiscale în domeniul comercializării mașinilor deja rulate. Astfel, mai multe firme au fost controlate de Direcția Generală Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF. Verificările au arătat faptul că 38 de firme din România au făcut achiziții intracomunitare în valoare de 180.000.000 lei fără să achite obligațiile fiscale, nici măcar la re-vânzarea lor către alte persoane fizice.

Legea vizează deasemenea și verificarea persoanelor fizice, cu țintă directă pe samsarii de vehicule din târguri sau pe cei care le comercializează online. Conform reglementărilor, al doilea autoturism luat în evidență la Circa Financiară de către o persoană fizică, se va solda cu reținerea vehicului pentru verificări suplimentare.

Redactor: Alexandra Panait