Vești proaste pentru bolnavi!

Producătorii de medicamente se plâng că taxa clawback s-a ridicat în ultimul trimestru la peste 17% din cifra de afaceri. Aceasta din urmă presupune că persoanele care deţin autorizaţii de punere pe piaţă a medicamentelor suportate din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate şi din bugetul Ministerul Sănătăţii vor trebui să achite o contribuţie trimestrială de maximum 10 procente din contravaloarea medicamentelor consumate, în funcţie de volumul vânzărilor. Consecinţa: firmele îşi vor reanaliza planurile de producţie în România pentru că nu vor să iasă în pierdere.

Și producătorii de medicamente sunt sceptici. Ei reclamă şi faptul că îşi recuperează, după aproape un an, banii de la Casa de Asigurări de Sănătate. Acum, există şi riscul ca mai mulţi producători să scoată de pe piaţă acelaşi medicament. Deja în farmacii anumite medicamente nu se mai găsesc.

Confruntat cu această situație, Ministrul Sănătății Ritli Ladislau a declarat că trebuie ca cifrele să fie analizate, lucru care nu este așa de simplu, după spusele lui.

Redactor: Doina Sirbu