Vești bune în sistemul medical

Aviz pacienților români! Dacă până acum, multe medicamente puteau fi prescrise numai după aprobarea comisiilor de specialitate ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, situația se va schimba de la 1 martie. Astfel medicii le pot prescrie ”la liber”.

Pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a fost postat, în dezbatere publică, proiectul privind modul în care pot fi prescrise 24 de medicamente care, în prezent  se acordă cu viza comisiilor de specialişti ale CNAS. Potrivit anunțului, comisiile respective vor fi desființate, iar formularele în format electronic vor fi trimise către Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate, pentru a se verifica încadrarea pacientului. Dacă formularul este prescris corect, medicul primeşte în câteva secunde avizul pentru eliberarea reţetei, se mai arată în conținutul anunțului postat pe site-ul oficial al CNAS..

Supunerea spre dezbatere publică a proiectului acestui ordin reprezintă un pas important spre înlocuirea actualului mecanism birocratic de aprobare a unor tratamente scumpe prin intermediul comisiilor de specialişti cu un mecanism rapid, care va permite reducerea timpului dintre diagnosticare şi începerea tratamentului.”, a declarat președintele CNAS, Radu Ţibichi, citat de NEWS.ro.

În acelaşi timp, formularele menţionate vor constitui şi un instrument de monitorizare şi control al evoluţiei costurilor prescrierilor de medicamente cu impact financiar semnificativ asupra bugetului CNAS, necesar în condiţiile în care preţul unui singur medicament de acest fel poate ajunge până la 200.000 lei, a explicat oficialul din sănătate. Potrivit aceluiași proiect, medicul răspunde de autenticitatea şi exactitatea completării formularului.

Redactor: Daniel Albu