Veşti bune pentru spitalele din România

În 2013 spitalele vor fi plătite în funcţie de clasa şi gradul în care sunt încadrate. Drept urmare nu vor mai exista unităţi sanitare de gradul I care să primească mai puţini bani, decât spitalele de gradul IV. Pentru spitalele din Constanţa, asta înseamnă un buget mult mai mare decât în anii preceednţi, iar pacienţii vor fi mai mulţumiţi de serviciile oferite.

În 2011, peste 110 spitale au fost trecute într-o categorie superioară cu plan de conformare. Este vorba despre două spitale din Bucureşti, respectiv Spitalul de Urgenţă Floreasca şi Spitalul Universitar, şi de cinci spitale din ţară – Spitalul de Urgenţă din Timişoara, cele din Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Iaşi şi Constanţa. Reprezentanţii casei de asigurări de sănătate spun că această schimbare avantajează unităţile medicale constănţene.

Tot din 2013 va fi introdus şi un program prin care secţiile de anestezie şi terapie intensivă vor fi plătite de la bugetul de stat.

Din 352 de spitale publice care au ordine de clasificare, 335 sunt unităţi sanitare cu paturi. Dintre acestea, 123 sunt în clasa a IV-a de competenţă, 92 sunt în clasa a V-a monospecialitate, 35 de unităţi sunt în categoria a III-a, iar 14 sunt în categoria a II-a.

Reporter: Denisa Stoenescu ; Imagine: Victor Nita