Vești bune pentru șomerii indemnizați

Indemnizațiile de șomaj ar putea crește în 2016, conform unui proiect de lege inițiat de 7 parlamentari. Măririle ar urma să fie acordate gradual, în funcție de stagiul de cotizare. În județul Constanța, sunt aproximativ 11000 de șomeri, iar dintre aceștia 5000 primesc indemnizație de șomaj.

2016 ar putea veni cu vești bune și pentru șomeri. Indemnizația de șomaj ar putea fi mărită, dacă proiectul inițiat de 6 deputați independenți și unul UNPR va trece de Parlament. Măririle sunt acordate în funcție de stagiul de cotizare. Astfel de cea mai mare creștere vor beneficia cei care au peste 20 de ani vechime, în timp ce persoanele cu peste un an în câmpul muncii vor beneficia de o mărire de 75 de lei. Planul de măriri arată astfel:

Creștere de la 3 % la 3,6 % pt persoanele cu stagiu de 3 ani

Creștere de la 5% la 6 % pt persoanele cu stagiu de 5 ani

Creștere de la 7 % la 8.6 % pt persoanele cu stagiu de 10 ani

Creștere de la 10 % la 12 % pt persoanele cu stagiu de 20 de ani

La nivelul județului Constanța de aceste măriri ar urma să beneficieze aproximativ 5000 de șomeri, din totalul celor 11 000 înregistrația la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă.

De mărirea indemnizației vor beneficia și studenții sau elevii care nu și-au găsit un loc de muncă după terminarea studiilor. Creșterea va fi de 250 la 300 de lei pe lună. Per total aceste majorări vor produce un impact bugetar de 120 de milioane de lei pe an.

Reporter: Bogdan Bolojan ; Imagine: Cristian Rizea