Vești bune pentru elevii români care fac naveta pentru a ajunge la cursuri

Guvernul a adoptat metodologia de calcul privind tarifele maxime pentru transportul școlar. Prețurile variază între 10 lei și 174 lei.

Guvernul a aprobat, joi, tarifele maxime care pot fi practicate pentru elevii navetiști. Reglemtantarea unui tarif maxim era necesară și asta pentru că, uneori, prețurile practicate de operatorii de transport public pentru aceeași distanță variau foarte mult. Astfel, s-a stabilit un preț maximă pentru abonamentele decontate. Acestea variază de la 10 lei (fără TVA), pentru distanța minimă de 3 kilometri, până la 174 de lei (fără TVA), pentru distanța maximă de 50 de kilometri.

În luna octombrie a fost adoptată o ordonanță de urgență prin care operatorii de transport rutier sunt obligați să emită abonamente pentru transportul elevilor, decontate integral din bugetul de stat pentru distanțe de până la 50 de kilometri.

Tarifele maxime pentru abonamentele de transport școlar sunt valabile până la 1 septembrie 2017. După această dată, tariful maxim per kilometru se va stabili pe baza unor standarde de cost emise de autoritățile cu atribuții de reglementare pe piețele serviciilor de transport de persoane.

Conform datelor existente la nivelul Ministerului Educației, în anul școlar 2015-2016 peste 125.000 de elevi au făcut naveta zilnic folosind transportul rutier pentru a ajunge la cursuri. Decizia face parte din măsurile de combatere și reducere a abandonului școlar, în condițiile în care principala cauză o reprezintă costurile aferente participării la cursuri. Studiile au arătat că România este a treia țară din Uniunea Europeană în ceea ce privește părăsirea timpurie a școlii. De asemenea, s-a avut în vedere și faptul că unul din cinci elevi din învățământul secundar superior face naveta pentru a ajunge la ore, peste jumătate din populația cu vârsta cuprinsă între 15-19 ani locuiește în mediul rural, iar liceele și școlile profesionale sunt situate în general în zona urbană.

Redactor: Cerasela Videanu