Vești bune, la Techirghiol

Vesti bune pentru localnicii din Techirghiol. Exploatarea namolului din lac ar putea fi suspendată cel putin pentru o perioada de timp. Nămolul de la Techirghiol va fi exploatat de firme private, doar după ce specialişti din mai multe domenii vor face un studiu complex asupra aurului negru. Decizia vine dupa ce o firma private a obtinut licenta de explorare si exploatare, iar mai apoi a anuntat ca namolul ar putea lua calea exportului.

Studiul cerut chiar de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale ar putea începe luna viitoare şi ar urma sa dureze un an de zile sau sau chiar mai mult. Totul a pornit după ce, la mijlocul lunii trecute, oamenii din statiune s-au revoltat din cauză că o firmă românească a obtinut licenţă de a explora nămolul din doua perimetre. Ulterior, aceeasi firma a anuntat ca a găsit un investitor german, care ar fi dispus să investească intr-un centru SPA şi o bază de tratament, 80 de milioane de euro.

Oamenii de ştiinţă vor să ştie ce cantitate maximă se poate extrage, care sunt cele mai bune zone din lac sau dacă returnarea cantităţilor folosite în apă ajută sau nu ecosistemul.

Concluziile studiului vor sta la baza unor legi noi privind exploatarea resurselor, dar de ele va depinde şi dacă firma românească va primi sau nu dreptul de a folosi nămolul din lac. Localnicii, dar si turistii care vin de ani de zile la tratament la Techirghiol, se tem insa că investiția este doar de fatada si că, in realitate, s-ar urmari de fapt exportarea namolului in afara tarii.

Singura licenţă de exploatare a nămolului este deţinută la ora actuală de Sanatoriul Balnear Techirghiol, care are dreptul să extragă cel mult 2.000 de tone anual şi să returneze în lac nămolul folosit. Primarul localităţii Techirghiol spune că va face tot ce poate pentru ca nămolul să nu fie exploatat de germani şi mai ales să nu fie vândut peste graniţele ţării.

Lacul Techirghiol are o suprafaţă de peste 14 kilometri pătraţi si un volum de apa de 42 de milioane de metri cubi.

Redactor: Paul Alexe