Veste proastă pentru împătimiții tehnologiei!

Veste proastă pentru împătimiții tehnologiei! Persoanele care folosesc telefoane mobile de tip smartphone timp îndelungat, riscă să dezvolte sindrom de tunel carpian, o boală ce afectează mâinile și încheieturile. Conform unui studiu realizat la Hong Kong, durerile au fost mai frecvente.

Un medic specialist din Hong Kong a descoperit o asociere între utilizarea anumitor dispozitive electronice și dureri la nivelul mâinilor și încheieturilor, un simptom cunoscut sub numele de sindromul de tunel carpian. Potrivit autorului studiului, o cauză comună a sindromului de tunel carpian o reprezintă condițiile de muncă ce presupun “mișcări repetate, forțate sau neobișnuite ale mâinii, cum ar fi spre exemplu apăsarea tastelor”. Pot apărea dureri, ce se pot prelungi în partea de sus a mâinii, dar și senzație de amorțeală ori furnicături în degete și slăbirea forței la nivelul palmelor.

Concluziile studiului au fost trase după ce medicul a desfășurat un experiment, la care au participat 500 de studenți, împărțiți în două grupuri: unul a folosit în mod intensiv dispozitive electronice mobile, iar celălalt a făcut acest lucru mai puțin de cinci ore pe zi. A doua etapă a cercetării a fost efectuată pe studenți ce au utilizat dispozitivele mobile, în medie, peste nouă ore pe zi. Potrivit rezultatelor, cu cât o persoană utiliza mai des dispozitivele mobile, cu atât mai intensă și mai de durată era durerea. Totuși, există și păreri sceptice cu privire la rezultatul cercetărilor. Purtătoarea de cuvânt a Academiei americane a chirurgilor ortopezi a declarat că, probabil, această problemă afectează doar un mic procent al utilizatorilor de telefoane mobile. Conform acesteia, corelația strânsă dintre sindromul de tunel carpian și utilizarea telefonului inteligent este surprinzătoare, dar aceasta nu a observat-o la pacienții săi.

Reporter: Isabela Boanta ; Imagine: George Dima