Versurile lui Eminescu i-au pus în dificultate pe unii dintre constănțeni

Reporterii noștrii au realizat un material special dedicat zilei de 15 ianuarie și i-au testat pe localnici cu întrebări legate de poetul național. Vedem chiar acum ce a ieșit.

Pe 15 ianuarie 1850 se năștea cel care urma să devină cel mai iubit poet român. 1866 este anul primelor manifestări literare ale lui Eminescu.la moartea profesorului de română, Aron Pumnul, elevii scot o broșurăîn care apare și poezia La mormântul lui Aron Pumnul semnată M. Eminoviciu, privatist. Iosif Vulcan este cel care îl convinge să-și schimbe numele în Eminescu. Fiecare dintre românii știe cel puțin un vers din operele sale.

Probabil, din cauza emoților, unele persoane nu și-au amintit de niciun vers al marelui poet.

Eminescu moare pe data de 15 iunie 1889, la numai 39 de ani, după ce la începutul anului boala sa devenise tot mai violentă. Ziarul Românul anunța ziua următoare la știri faptul că Eminescu nu mai este. Despre moartea lui, poetul George Călinescu a scris

„Astfel se stinse în al optulea lustru de viață cel mai mare poet, pe care l-a ivit și-l va ivi vreodată, poate, pământul românesc. Ape vor seca în albie și peste locul îngropării sale va răsări pădure sau cetate, și câte o stea va veșteji pe cer în depărtări, până când acest pământ să-și strângă toate sevele și să le ridice în țeava subțire a altui crin de tăria parfumurilor sale.”

Reporter: Cerasela Videanu ; Imagine: Adrian Florea