Venezuela, în vizorul comunității internaționale

Blocarea la frontiere a ajutorului umanitar destinat venezuelenilor mobilizează comunitatea internațională să intensifice presiunea asupra regimului de la Caracas. Juan Guaido, opozantul președintelui Nicolas Maduro este prezent la Bogota, capitala statului columbian, unde se desfășoară astăzi reuniunea  Grupului de la Lima. Întrunirea vizează acordarea sprijinului pentru Guaido necesar tranziției în Venezuela.

Bogota este astăzi gazda reuniunii Grupului de la Lima. Întrunirea se desfășăoară la două zile după expirarea termenului limită stabilit de Juan Guaido, liderul opoziției, pentru intrarea în Venezuela a ajutorului umanitar în majoritate american. Acesta a fost promis de Guaido, însă a fost refuzat de președintele Nicolas Maduro. Regimul de la Caracas consideră acest sprijin o încercare deghizată de intervenție militară americană. În urma eșecului operațiunii umanitare, opozantul președintelui Nicolas Maduro a solicitat sprijinul comunității internaționale.

”Astăzi, Venezuela se trezeşte cu o criză care ar fi putut să se atenueze ieri.”, a precizat Guaido duminică seara la sosirea sa la Bogota.

Întrunirea se va desfășura în prezența vicepreședintelui american Mike Pence.

”Juan Guaido va solicita o întărire a presiunilor diplomatice şi folosirea forţei împotriva lui Maduro”, a declarat deputatul venezuelean Julio Borges.

Uniunea Europeană a respins în mod categoric acceptarea și sprijinul pentru o escaladare militară în Venezuela.

”Originile actualei crize din Venezuela sunt politice şi instituţionale, prin urmare soluţia poate fi doar politică. Reiterăm ferm că respingem şi condamnăm violenţa şi orice iniţiativă susceptibilă să destabilizeze şi mai mult regiunea. Reluăm cu forţă apelul nostru la restabilirea democraţiei prin alegeri prezidenţiale libere, transparente şi credibile.”, a declarat șefa diplomației europene Federica Mogherini.

Duminică, Uniunea Europeană a declarat că este pregătită să suplimenteze ajutorul umanitar pentru Venezuela. Blocul Comunitar a angajat peste 60 de milioane de euro în 2018/2019 cu titlu de sprijin umanitar şi pentru dezvoltare.

Redactor: Mihaela Țânțaru