Velierele își așteaptă vizitatorii

Continua sa soseasca marile veliere in portul Constanta pentru Regata ce va avea loc in acest weekend. Zece mari corabii au aruncat astazi ancorele la cheu, ca sa-si primeasca vizitatorii pe punte. Turistii au inceput sa vina deja portul Constanta, iar navele cu aer istoric i-au impresionat pe  cei mai multi.

“Nadejda” inseamna, in limba rusa, “Speranță Bună”, iar velierul care poarta acest nume traditional in marina rusa a intrat pe gura Portului Constanta la primele ore ale zilei. “Nadejda” este nava-şcoală a Academiei Navale din Vladivostok.  Poate naviga fără restricții pe toate marile si oceanele lumii. Nava scoala are trei catarge şi trei punţi, cu stâlpi de oțel. Pe cheu, marinarii rusi au fost asteptati de sustinatorii lor.

Nava si marinarii urcati pe catarge au atras pe cheu o multime de curiosi.

La scurt timp a urmat o alta vedeta a marilor si oceanelor lumii: KRUZENSTERN.  Cu patru catarge, al doilea velier ca marime din lume, a acostat greoi la tarmul Constantei. E celebra si pe marile ecrane, nu doar in lumea marinarilor De-a lungul timpului nava a fost folosita în 3 filme germane, cât și în mai multe pelicule sovietice. Ba, mai mult, în 1997 a fost subiectul unui documentar britanic transmis de Discovery Channel. “KRUZENSTERN” a fost construit in 1926 : la varsta de 90 de ani este una dintre cele mai batrane corabii din lume. A fost mandria flotei germane zeci de ani de zile si a castigat multe concursuri peste Atlantic, pina la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, cand Rusia, in contul despagubirilor de razboi, l-a luat de la germani. De atunci nava face parte din Amiralitatea Ruseasca.

La startul regatei, ce va fi dat luni in largul marii, se vor alinia 13 veliere din 6 țări, cu un total de peste 1.000 membri de echipaj. Pina atunci, corabiile isi primesc vizitatorii la cheu. Accesul in port este liber pentru pietoni. Sunt 16 trenulete cu o capacitate de 500 de locuri care circula permanent de dimineata pana seara pentru accesul publicului, iar velierele pot fi vizitate gratuit. În fiecare seară, vor fi concerte în care vor urca pe scena artiști consacrați, precum Vama, Vunk si Loredana, iar totul se va termina cu un spectaculos foc de artificii.

Redactor: Paul Alexe