Veliere din toată lumea , admirate la Constanța

Cele mai grațioase veliere din lume a devenit în ultimele zile, cea mai mare atracție din Constanța. Cu mic cu mare, peste 100 de mii de vizitatori, au stat ore întregi la cozi imense , pentru a urca la bordul navelor scoală. Dintre cele 13 nave expuse în Portul Constanța, câteva au atras atenția publicului în mod deosebit. Printre cele mai vizitate veliere s-a aflat emblema Constanței, Bricul Mircea și, bineînteles, cel mai mare velier școală, din lume, Sedov. Nava Mircea a fost construită între anii 1938-1939 în Germania , iar pe 17 mai 1939 a ajuns în serviciul Marinei Regale române . Numele pe care îl poartă este unul plin de istorie , inspirat de la fostul Domn al Țării, Mircea cel Bătrăn. Velierul românesc este unul dintre cele mai moderne din lume și face parte din clasa A. În fiecare an zeci de studenți la marină, își efectuează cadeția la bordul navei școală.

Vizitatorii au avut marea șansă, să urce și la bordul impresionantului velier rusesc, Sadov, prima navă cu pânze și motor. A fost construit în Kiel, Germania în anul 1921 și are o lungime de aproape 120 de metri.

Cele 13 veliere de mari dimensiuni pot fi vizitate până pe 26 mai în portul Constanța , între orele 10 -20 .  27 mai este ultima zi a evenimentului , zi în care navele vor pleca din Portul Constanța și vor face o paradă de-a lungul coastei.

Reporter: Ana-Maria Stancu ; Imagine: Adrian Dina