Vehicul subacvatic autonom realizat la Constanța

Cei mai de seamă reprezentanți ai marinei s-au reunit astăzi în cadrul unui work-shop de specialitate, ce a vizat Realizările și perspectivele cercetării în Centrul de Cercetare Științifică pentru Forțele Navale. Printre cele mai importante proiecte s-a regăsit un vehicul subacvatic autonom, realizat special pentru scanarea pe fundul mării. Noua invenție are capacitatea de a fi coordonată de la distanță.

Forțele Navale reușesc periodic să iasă din tipare prin realizarea unor tehnici moderne, necesare în activitatea cercetării marine. Una dintre cele mai importante reușite o reprezintă un sistem telecomandat subacvatic ce efectuează sarcini de monitorizare și clasificare a amenințărilor submarine. 25 de persoane au muncit neîncetat pentru ca proiectul să iasă perfect , și au reușit.

Vehiculul subacvatic autonom a fost realizat în cinci ani de zile și este capabil să identifice corpuri imersate, precum mine marine, epave, lanțuri de ancoră, tot ce poate reprezenta o amenințare pentru zonele portuare. Vehiculul este coordonat de la distanță

Testarea vechiculului a început de anul trecut și a fost supus la șase teste în mare liberă, la Mangalia.

Vehiculul realizat de reprezentanții marinei militare poate fi utilizat și la inspecția conductelor submarine, activități de arheologie submarină, dar și la studii privind chimiei apei de mare.

Reporter: Ana-Maria Stancu ; Imagine: Adi Florea