Vase de lux, expuse la muzeu

Două vase ceramice de lux, folosite pentru a servi băuturi fine romanilor sunt așezate, luna aceasta, la loc de cinste, în centrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, ca exponat al lunii. Sunt piese unice ce vor putea fi admirate numai în ultima lună de vară la mare și provin din subteranul Constanței, acolo unde arheologii au descoperit un adevărat oraș antic.

Vasele ceramice romane nu au mai mult de cîteva kilograme însă cîntăresc greu în rîndurile artefactelor pe care le adăpostește muzeul de la malul mării. Sunt lucrate minuțios cu tehnicile cunoscute pe vremea secolelor II-III (p.Chr), de cînd datează și fac parte din categoria obiectelor de lux.

Așa se face că acum tronează la capătul scărilor de la intrare, în vitrina cu „Exponatul Lunii August”, aici unde au atras privirile turiștilor străini, dornici să afle cît mai multe despre ele.

Și pentru constănțeni reprezintă o atracție, mai ales că au fost descoperite în subteranul orașului, prin locuri pe care unii dintre noi poate că am trecut zilnic.

Exponatele sunt unice în rîndurile pieselor muzeului de la Constanța așa că pînă cînd își vor găsi locul în cadrul unei povești istorice dezvăluite de expozițiile permanente, cele două vase ceramice se vor întoarce în depozit,acolo unde sunt păstrate în condiții speciale.

Reporter: Andreea barbu ; Imagine: George Dima