Vârful epidemiei, în România – între Paște și 1 mai

Vârful epidemiei de coronvirus din România este așteptat undeva după Paște, potrivit premierului Ludovic Orban.

Potrivit acestuia, specialiștii au stabilit că între 20 aprilie și 1 mai se așteaptă a fi înregistrate cele mai multe cazuri de coronavirus din România, precum și faptul că autorităţile sunt pregătite să ia măsurile necesare.

„Sunt păreri împărţite, dar cele mai multe păreri converg spre un vârf al epidemiei între 20 aprilie – 1 mai. Astea sunt evaluări fiind vorba de un virus imprevizibil. Este foarte greu de făcut predicţii. Suntem pregătiţi, urmărim cu atenţie fiecare zonă, luăm măsuri”, a declarat Ludovic Orban, joi seară, pentru Digi24.

Premierul a mai adăugat că mulţi au criticat România pentru măsurile severe luate în fază incipientă, dar, spune Orban, acum ţara noastră are un număr mic de cazuri, comparativ cu alte ţări.

„Noi am luat măsuri când puţine ţări europene o făceau. Am fost criticaţi pentru măsurile luate, când am dispus măsura carantinei, izolării, am fost criticaţi pentru faptul că am suspendat cursurile şcolilor şi universităţilor, am fost criticaţi pentru că am suspendat zborurile spre ţările din Zona Roşie, dar iată că am luat măsurile cu spirit de anticipaţie şi a dus la un rezultat care este evident pentru orice om care vrea să vadă realitatea.(…) În România avem peste 2700 în timp ce în Spania este vorba de zeci de mii de cazuri. În Franţa de asemenea, iar în ceea ce priveşte bilanţul deceselor putem constata că în România numărul de decese este mult mai mic”, a declarat Orban.

La rândul său, ministrul Sănătății a declarat că numărul celor infectați ar putea crește semnificativ, în următoarea perioadă.

“Din studii, ne așteptăm la 10.000 de cazuri. Se va ieși din criză. Depinde de noi cât de mult va ține această criză și cum vom ieși. Deci din această criză se va ieși”, a spus ministrul Sănătății.

Ministrul a vorbit și despre vaccinul care va fi testat în România.

“Și noi, cam într-o lună, vom lua un model în care vom testa. Testarea se va face pe persoane tinere, sănătoase. Vom avea mai multe testări în România. Mai devreme de 6-8 luni să nu ne așteptăm să avem un vaccin care să fie verificat atât ca beneficiu cât și ca efecte secundare pe anumite patologii”, a mai spus Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.

Redactor: DanielAlbu