Vara, pericolul apariției toxiinfecției alimentare crește

Din cauza temperaturilor ridicate, alimentele păstrate în condiții necorespunzătoare se degradează mult mai repede, reprezentând un factor de risc pentru sănătatea noastră și mai ales a copiilor. Toxiinfecția alimentară ne poate lua prin surprindere și ne poate strica vacanța. Sindromul diareic acut, febra, crampele abdominale, durerile de cap sau vărsăturile, constituie primele simptome ale bolii. Acestora li se adaugă, mai apoi, deshidratarea de aceea, este indicat din nou consumul ridicat de lichide. Toxiinfecțiile alimentare reprezintă infecții ale tractului digestiv, determinate de consumul unor alimente contaminate cu agenți patogeni. Acestea sunt provocate de alimentele care se degradează ușor precum carnea, ouăle, laptele, alimentele perisabile sau fructele și legumele nespălate. În fiecare vară numărul persoanelor cu toxiinfecţii alimentare este în creştere, deşi Ministerul Sănătăţii se întrece pe el în informaţiile privind igiena mâinilor, modul de păstrare a alimentelor şi condiţiile de preparare. Ca măsuri de prevenire sunt regulile de igienă minime. Iar în zilele de căldură toridă este bine să evităm să preparăm alimentele cu mai mult de două-trei ore înaintea consumului. În cazul în care observăm simptomele de toxiinfecţie alimentară, cele mai importante măsuri sunt cele de rehidratare pe cale orală. Dacă bolnavul tolerează să înghită, i se administrează săruri de rehidratare orală, care se găsesc în farmacii. Acestea se dizolvă în apă sau în ceai, iar amestecul se bea încetişor. Dacă starea bolnavului este foarte gravă sau dacă este vorba despre un copil, situaţie în care deshidratarea apare mai rapid, este bine ca pacientul să se prezinte la primul spital pentru rehidratare pe cale intravenoasă. Apoi, in funcţie de gravitatea toxiinfecţiei şi de natura ei, se continuă tratamentul. În unele cazuri se poate prescrie tratament antibiotic. Așadar aveți grijă ce mâncați, atât acasă cât și atunci când mergeți în vacanțe.