Vameșii constănțeni au intrat în alertă (VIDEO)

Țări precum China, Taiwan, Turcia ori zona Emiratelor Arabe sunt principalele surse de produse contrafăcute care ajung în magazinele din România. Încărcate în containere acestea au ca poartă de intrare în ţară Portul Constanța, iar de aici sunt transportate în depozitele comercianților.

Greul însă de abia acum începe. Sărbătorile de iarnă sunt mană cerească pentru comercianții evazioniști. Fie importă o cantitate de marfă, dar declară în vamă doar o parte din ea, fie introduc în ţară produse contrafăcute, de o calitate îndoielnică.

În ultimele șase luni, vameșii constănțeni au depistat în urma analizelor de risc aproape 400.000 de produse contrafăcute, de la oale, încălțăminte și îmbrăcăminte, până la jucării și rechizite. Dacă ar fi fost vândute pe piață valoarea acestora ar fi ajuns la  4,5 milioane de euro. Pentru că au fost descoperite la timp, produsele au fost distruse. Marfa găsită în plus față de cifra declarată în acte este de aproximativ 700.000 de bucăți şi cu o  valoare de peste 4,5 milioane lei. Aceasta este reţinută şi ajunge să fie comercializată.

Reporter: Catalin Schipor ; Imagine: George Dima