Va(l)sul ”Mircea”, pe valurile Dunării

Din nou la drum! Nava-școală ”Mircea” va porni într-o altă aventură și va efectua un marș de instrucție pe Dunăre. Bricul va despica valurile fluviului în perioada 14 – 23 septembrie pentru a marca finalul seriei de evenimente organizate cu prilejul împlinirii a 80 de ani de la intrarea în serviciul Marinei Militare Române.

“După ceremonia de sosire în ţară, organizată la Constanţa, la data de 17 mai 1939, primul marş de instrucţie al navei-şcoală „Mircea” a fost executat, în luna iunie 1939, pe Dunăre, până la Galaţi, unde a participat la festivitatea de lansare la apă a primei nave de luptă care a fost construită în România, puitorul de mine “Amiral Ioan Murgescu“. Atunci nava nu a acostat în niciun port dunărean, iar la Galaţi a fost ancorată, în zona Palatului Navigaţiei.”, se arată în comunicatul Forțelor Navale Române.

De această dată, nava-școală ”Mircea” va ancora în porturile dunărene Tulcea, Galați și Brăila, unde va putea fi vizitată de publicul larg.

”Nava va intra duminică, 15 septembrie, pe brațul Sulina și va naviga în amonte până la Tulcea, unde va acosta în aceeași zi, la ora 15.00, la pontonul A.F.D.J. De la Tulcea, nava-școală „Mircea” își va continua marșul în amonte, până la Galați, unde va acosta marți, 17 septembrie, la ora 17.00, la pontonul A.F.D.J. (zona Palatului Navigației). De la Galați, nava-școală „Mircea” va pleca spre Brăila, unde va acosta joi, 19 septembrie, la ora 10.00, la pontonul primăriei (zona Căpităniei Portului Brăila).”, se precizează în același comunicat.

Muzica marinărească va face parte din programul celor trei escale pe țărmul românesc al Dunării.

Pentru a marca 100 de ani de la recunoașterea internațională a statului național unitar român, după Marea Unire din anul 1918, Marina Militară Română are în vedere realizarea unui marș de instrucție în jurul lumii, în perioada 2021-2022, pentru a promova valorile culturii și tradițiilor românești.

Redactor: Mihaela Țânțaru