Valabilitatea cardurilor de sănătate

Guvernul a adoptat o hotărâre prin care se prelungește de la 5 la 7 ani termenul de valabilitate al cardurilor naționale de sănătate emise până la data de 31 iulie 2018 și reglementează aceeași durată de valabilitate pentru toate cardurile emise după data respectivă. Decizia este posibilă deoarece certificatele digitale înscrise pe cipurile cardurilor naționale de sănătate au o valabilitate de 7 ani.

Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate poate să recunoască valabilitatea cardurilor pentru un interval de încă doi ani după termenul inscripționat pe suprafața de plastic a documentelor emise anterior datei de 31 iulie 2018.

Măsura va permite o economie de circa 270 de milioane lei, prin degrevarea bugetului de stat de cheltuielile aferente tipăririi a aproximativ 14,2 milioane de carduri noi în perioada 2018 – 2019. Fondurile respective urmează să fie direcționate spre alte cheltuieli din domeniul sănătății publice. CNAS va depune toate eforturile necesare tipăririi și distribuirii de noi carduri naționale de sănătate tuturor persoanelor care împlinesc vârsta de 18 ani sau care dobândesc calitatea de asigurat conform reglementărilor legale în vigoare.

Redactor: Sondra Sandu