Valabilitate prelungită pentru cardurile de sănătate

În contextul prelungirii cu doi ani a termenului de valabilitate pentru cardurile naționale de sănătate, documentele care au inscripţionată data de 31.03.2019 vor expira la sfârşitul lunii martie 2021. Anunțul a fost făcut de preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate Mureş, Rodica Biro.

“Reamintesc atât unităţilor medicale, care se află în relaţie contractuală, cât şi asiguraţilor că termenul de valabilitate al cardurilor naţionale de sănătate care au fost emise până la data de 31 iulie 2018 a fost prelungit de la 5 ani la 7 ani. Cardurile care au inscripţionată data de 31.03.2019 vor expira la 31.03.2021. Din acest punct de vedere ne dorim ca nimeni să nu pună problema datei de expirare a cardului naţional.”, a declarat Rodica Biro.

Guvernul a adoptat anul trecut hotărârea prin care se prelungește de la 5 la 7 ani termenul de valabilitate al cardurilor naționale de sănătate emise până la data de 31 iulie 2018. Actul normativ reglementează aceeași durată de valabilitate pentru toate cardurile emise după data respectivă.

”Categoric cardurile naţionale emise din luna august 2018 au de la început dată de valabilitate de 7 ani. Dorim astfel să informăm şi să nu creăm nicio problemă legată de accesul pacientului la serviciile medicale, care se face în baza cardului naţional de sănătate.”, a mai precizat Rodica Biro.

Decizia este posibilă deoarece certificatele digitale înscrise pe cipurile cardurilor naționale de sănătate au o valabilitate de 7 ani. Acest lucru permite Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate să recunoască valabilitatea cardurilor pentru un interval de încă doi ani după termenul inscripționat pe suprafața de plastic a documentelor emise.

Redactor: Mihaela Țânțaru