Val de controale sanitar–veterinare pe litoral

Restaurante de fițe sau autoserviri , bufete sau baruri, nicio unitate de alimentație de pe litoral nu a scăpat de vizita inopinată a Comandamentului Sezonului Estival 2015. Inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa au împărțit amenzi în valoare de aproape 20.000 de lei și au confiscat tone întregi de produse, care puneau în pericol sănătatea consumatorilor.

„Comandamentul Sezonului Estival 2015” format din nouă echipe mixte de medici și specialiști a revendicat cele 7 sectoare din Năvodari și Mamaia, Costinești, Eforie și pînă la Mangalia, unde a pornit controalele.

Nici nu au pășit bine în unele unități alimentare, că au și început să observe nereguli. Carne cu termenul de valabilitate expirat, sosuri fierte în soarele arzător sau mizerie de nedescris în spațiile de depozitare. Sunt doar cîteva dintre exemplele neplăcute întîlnite în anumite localuri de pe litoral. În total, au fost verificate 144 de locații , Inspectorii Direcției Sanitar Veterinare aplicând zeci de sancţiuni contravenţionale în valoare de 17.000 lei. Cele mai multe nereguli au fost găsite în restaurantele de pe litoral, urmate de unitățile de tip fast-food, însă pînă și la laboratoarele de cofetărie și patiserie au fost probleme. Peste 7 tone de carne și produse din carne, 2,5 tone de lapte şi produse lactate, aproape 2 tone de pește și jumătate de tonă de ouă erau ținute în condiții neconforme. Marfă în valoare totală de aproape 140.000 de lei a retrasă de pe piață. Un preț pe care ar fi putut să îl plătească turiștii, care riscă să își petreacă vacanța la spital.

Reporter: Andreea Barbu ; Imagine: George Dima