Val de aer polar în SUA

În timp ce australienii se topesc sub arșița celor 50 de grade Celsius, în Statele Unite situația este exact opusă. Locuitoriii continentului american au de înfruntat un ger năprasnic. Temperaturile au coborât până la minus 40 de grade Celsius.

Polul frigului s-a mutat pe continentul nord-american! Un val de aer polar s-a abătut săptămâna aceasta în regiunea Midwest din Statele Unite. Temperaturile au înregistrat valori record.

”Un val de aer polar similar nu s-a mai abătut asupra regiunii Midwest şi Northeast de mai bine de 20 de ani. La mijlocul anilor ’90 s-a mai întâmplat ceva asemănător. Chiar şi aşa, acum s-au înregistrat noi recorduri.”, a declarat meteorologul Brian Hurley.

În regiunea Midwest, au fost semnalate peste 30 de valori negative extreme. Mercurul din termometre a indicat minus 40 de grade Celsius în International Falls din Minnesota, aceasta fiind cea mai scăzută temperatură.

Un alt oraș care s-a confruntat cu recorduri de temperatură a fost Chicago, unde valul de aer polar a adus valori de minus 30 de grade Celsius. O înregistrare video din metropola americană a surprins imagini cu lucrători din transporturi care incendiază controlat șinele de tren pentru a evita blocarea acestora.

Din cele peste 2.500 de zboruri anulate și 3.500 de rute aeriene care au înregistrat întârzieri, majoritatea au fost semnalate pe aeroporturile O’Hare şi Midway din Chicago. Circulația rutieră a fost afectată de condițiile meteorologice extrem de severe, accidentele de pe corosabil ducând la numeroase pierderi de vieți omenești. Aproximativ douăzeci și patru de autovehicule au fost implicate într-un carambol în Grand Rapids din Michigan, în timpul unei furtuni de zăpadă.

Meteorologii avertizează că frigul nu s-a încheiat, în pofida unui reviriment al temperaturilor așteptat în zilele următoare. Specialiștii preconizează alte episoade cu valori termice extrem de scăzute.

Redactor: Mihaela Țânțaru