Vaccinul împotriva hepatitei B, inexistent

Situație îngrijorătoare. Vaccinul împotriva hepatitei B este inexistent pe piața din România până în anul 2018. Conjunctura este delicată în condițiile în care țara noastră ocupă locul 4 în Europa la numarul de decese din cauza hepatiei. 

Din motive de fabricație, vaccinul hepatic B nu va mai exista pe piața din România până în ianuarie 2018.  În aceste condiții, dacă Ministerul Sănătății nu găsește nicio soluție, aproximativ 150 000 de nou născuți ar putea rămâne neimunizați .

Asociațiile bolnavilor cronici vor ca analizele pentru testarea makerilor hepatici sa fie introduse pe lista celor obligatorii și gratuite. Cel mai probabil anul acesta nu va fi posibil. Este bine de știut ca hepatita B se tratează .

La capitolul prevenție, constănțenii mai au de învățat.

Atât hepatita B cât și hepatită C sunt boli infecțioase ale ficatului și se transmit prin sânge. Pe lângă injecții și transfuzii pe lista factorilor favorizanți sunt tatuajele cu ace nesterilizate , sexul neprotejat , dar și folosirea periuței de dinți a altei persoane ale cărei gingii sângerează.

Reporter: Camer Niță ; Imagine: Narcis Verdeș