Vaccinarea bebelusilor ar putea deveni obligatorie începând de anul viitor

În acest caz, părinții care vor refuza imunizarea ar putea fi amendați, iar medicii care nu o vor accepta riscă și ei sancțiuni. În lipsa unei adeverinţe care să ateste vaccinarea, copiii nu vor putea să fie înscrişi în mediul de şcolarizare – creşă, grădiniţă sau şcoală.

Ministerul Sănătăţii lucrează la o lege a vaccinării prin care să-i oblige pe părinți să-și imunizeze copiii. Inițiativa vine în urma scăderii drastice a ratei de vaccinare din ultimii ani, ceea ce face periculoasă intrarea în comunitate a micuților. Cei mai mulți medicii de familie dar și pediatrii sunt pro vaccinare.

Dacă legea va intra în vigoare doctorii care nu promoveaza vaccinarea si-ar putea pierde dreptul de liberă practică. Și părinții vor fi sancționați după modelul din alte state. În Slovacia, de exemplu, amenda este de 200 de euro, iar în Cehia de 280 de euro. Legea franceză prevede chiar închisoare pentru părinţi şi amenzi până la 30.000 de euro.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca 95% din populaţia unei ţări să fie vaccinată. În România însă rata de vaccinare împotriva difteriei, oreionului sau rubeolei a scăzut până la sub 80% pentru unele zone din ţară.

Reporter: Camer Nita ; Imagine: Sorin Hulubei