Vaccin gratuit împotriva cancerului de col uterin (VIDEO)

Cancerul de col poate apărea la orice vârstă, dar are un vârf de incidenţă între 30 şi 40 de ani. În România se înregistrează anual 3.000 de cazuri noi si un total de 40.000 de femei care au diagnosticul de cancer de col uterin, iar în Europa, la fiecare 18 minute o femeie moare din cauza acestei afecţiuni.

Deşi vaccinarea gratuită împotriva papiloma virusului uman, responsabil cu producerea cancerului de col uterin, a început deja în 19 din cele 29 state europene, printre care şi România, rata de vaccinare rămâne una scăzută, între 17 şi 84 %. Femeile se tem de efectele adverse ale vaccinului și spun că nu sunt suficient de bine informate.

Vaccinarea este recomandată tinerelor cu vârste cuprinse între 10 şi 14 ani. Targetarea acestor vârste a fost făcută după ce studiile au arătat că vaccinul este eficient înainte de începerea vieţii sexuale a tinerelor. Pentru a beneficia de acest antidot împotriva cancerului, tinerele cu vârste cuprinse până în 18 ani au nevoie de acordul părinţilor şi de îndrumarea cadrelor medicale.

Reporter: Camer Negip ; Imagine: Viorel Cotleț