Vacanțe mai puține și mai scurte

Din anul școlar 2019-2020 elevii ar putea avea ore de curs mai puține, vacanțe mai scurte, iar examenele de evaluare națională și bacalaureat să se desfășoare mai devreme. Anunțul a fost făcut de ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, care a precizat că vrea să pună în dezbatere publică proiectul privind regândirea structurii anului școlar.

După anunțul făcut în legătură cu repetarea clasei I de către elevi, Ministrul Educației vine cu o nouă propunere. Ecaterina Andronescu vrea să scurteze vacanţele şi să schimbe structura anului şcolar, chiar din această toamnă. Ministrul Educaţiei propune scurtarea vacanţei de iarnă cu o săptămână. Asta înseamnă că semestrul I s-ar încheia în decembrie, odată cu începerea vacanţei de iarnă, iar acea vacanţă intersemestrială din februarie ar urma să dispară. Astfel, elevii s-ar întoarce în luna ianuarie la şcoală direct în semestrul II. Copiii ar avea mai apoi vacanţa de primăvară de două săptămâni şi vacanţa de vară care începe în luna iunie.

„Foarte mulți părinți mi-au reproșat că au luat vacanță copiii pe 21 decembrie, au avut vacanță până în 15 ianuarie, o perioada îngrozitor de lungă, prea mult, după care mai au 3 săptămâni de vacanță, se termină semestrul și încep, mai au încă o vacanță și semestrul următor. După părerea mea, vacanța această este mult prea lungă. Sau, dacă o facem la fel de lungă, să încercăm să închidem altfel semestrul. În așa fel încât, după vacanță, copilul să înceapă un alt semestru. (…) Pentru că altfel îl zăpăcim. Ne gândim să scurtăm vacanța de iarnă şi să organizăm puțin diferit semestrele pentru clasele 1-12. ”, a spus Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu

Aceasta a mai afirmat că și-ar dori ca examenele de evaluare si Bacalaureat, din vară, să se desfășoare mai devreme. Propunerea este acum în dezbatere publică și se discută cu inspectorii şcolari.

Redactor: Oana Jărloianu