Vă puteți cumpăra panouri solare pe banii statului

Veste bună pentru cei care vor să-și monteze panouri solare sau să-și izoleze locuința cu materiale eco. Guvernul României a lansat programele Casa Verde și Casa Verde Plus prin care cetățenii pot accesa fonduri de la 70% până la 100% din valoarea investiției.

Guvernul a anunțat că, începând din august 2016, persoanele fizice și juridice pot accesa fonduri în vederea dotării locuințelor și sediilor cu echipamente care să reducă considerabil cheltuielile de întreținere, cum ar fi apa caldă menajeră. Bugetul alocat de Guvern pentru Casa Verde pe anul 2016 este de 138 milioane lei, iar populația poate accesa 60 de milioane lei.

Potrivit datelor furnizate pe site-ul guvernului, o persoană fizică poate primi o finanțare de 6000 de lei pentru achiziționarea unor panouri solare care să asigure apa caldă menajeră, aceasta însemnând 100% din costuri. Pentru cladirile publice, în schimb, se pot obține finanțări de până la 90% din valoarea investiției.

Programul Casa Verde Plus dă posibilitatea accesării fondurilor pentru izolarea locuințelor în mod ecologic. Bugetul pe 2016 este de 45 de milioane de lei, din care 12 milioane de lei pentru persoanele fizice și 33 de milioane de lei pentru cele juridice.

Românii care vor să acceseze aceste programe trebuie să se înscrie la Agenția pentru Protecția Mediului de pe raza județului unde locuiesc și să întocmească un dosar.
Dacă dosarul va fi aprobat, va fi semnat un contract cu viitorul beneficiar, iar acesta va avea la dispoziție un an pentru achiziționarea sistemului și pentru depunerea facturilor spre decontare.

Redactor: Daniel Albu