Utilizatorii Windows 10 din România ar putea fi spionați ilegal

Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, investighează dacă Microsoft colectează ilegal date despre utilizatorii români.

Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a anunțat, pentru Libertatea, că a demarat o analiză privind colectarea de date făcută de compania Microsoft în țara noastră. Autoritățile investighează dacă Microsoft colectează ilegal date despre utilizatorii sistemului de operare Windows 10 din România. Ancheta este vitală, având în vedere că majoritatea laptopurilor și calculatoarelor din casele și birourile românilor au instalat sistemul de operare Windows.

 Verificarea vine în condițiile în care Franța și Olanda au acuzat deja gigantul software de colectarea ilegală a datelor și au cerut stoparea oricărei activități de acest fel. Compania riscă amenzi în cazul în care nu se conformează. Autoritățile olandeze au descoperit că Microsoft colectează linkurile fiecărui site accesat dar și date precum aplicațiile folosite și durata utilizării acestora. Pe propriul site, Microsoft detaliază politica sa privind viața privată, unde recunoște că este colectat inclusiv conținutul email-urilor de pe Outlook, dar și locația exactă, contactele , parolele și informațiile privind cardurile. Compania colectează și date despre utilizatori pentru îmbunătățirea reclamelor și promoțiilor pe care le afișează.Aceste informații sunt partajate de regulă cu agențiile de publicitate. Wilbert Tomesen, un specialist în domeniu, afirmă că ”Microsoft te urmărește pas cu pas” și că obține în mod ”intruziv” un profil personal al celor care folosesc Windows 10.

Redactor: Isabela Boantă