USS Cole, din nou în Marea Neagră

USS Cole a participat la exerciţiul Black Sea Resolve din Marea Neagră, în data de 21 octombrie 2014. După patru luni, distrugătorul revine cu o nouă misiune. Aceasta are ca scop reafirmarea angajamentului Statelor Unite faţă de consolidarea parteneriatelor şi capacităţilor operaţionale comune ale SUA, NATO şi a partenerilor din regiunea Mării Negre.

“Statele Unite rămân angajate faţă de aliaţii din cadrul NATO şi partenerii regionali din Europa. Menţinem nave şi submarine mobilizate în Mediterana, Atlanticul de nord şi în Marea Neagră. Aceste mobilizări nu doar le oferă echipajelor noastre oportunitatea de a se antrena şi a participa la exerciţii cu aliaţii şi cu partenerii noştri pe mare, dar fac posibilă de asemenea efectuarea unor vizite în porturi, în cadrul cărora ne consolidăm relaţiile şi înţelegerea reciprocă”, a declarat viceamiralul James Foggo, comandantul Flotei a 6-a, într-un comunicat de presă.

USS Cole este dotat cu cele mai sofisticate sisteme de ascultare şi interceptare a comunicaţiilor, dar şi de ghidare operaţională pentru misiuni navale sau aeriene. Acesta face parte din clasa de nave Arleigh Burke, dotate cu sistemul Aegys împotriva rachetelor.

In anul 2000, Nava americană USS Cole 2000 a fost tinta unui atat al teroriştilor Al Qaida din Yemen. 17 marinari au si-au pierdut viata şi alţi 37 au fost grav răniţi atunci. Pe navă, în careul ofiţerilor, pe unul dintre pereţi, sunt agăţate trei steaguri împachetate, tablouri cu numele marinarilor decedaţi, medalia de onoare primită în 1945 de la preşedinte Franklin Roosevelt de către familia sergentului Darrell Cole, după numele căruia a fost botezat distrugătorul, precum şi o bucată din beton din turnurile gemene prăbuşite în atacul terorist din septembrie 2001. Lângă careul ofiţerilor se află Holul Eroilor, pe podeaua căruia lucesc 17 stele aurii.

Redactor: Denisa Stoenescu