USL a început suspendarea lui Băsescu

Parlamentarii USL au depus la Birourile Permanente ale celor două camere o cerere privind suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu. Documentul a fost realizat în această dimineaţă de juriştii uniunii. Șeful statului ar putea fi invitat în parlament chiar mâine dimineaţă pentru a da explicaţii iar ulterior plenul va vota suspendarea.

Deputatul PNL, Eugen Nicolăescu , a declarat că juriștii USL au elaborat cererea de suspendare a președintelui Traian Băsescu și aceasta a fost depusă spre analiză. Nicolăescu a precizat că, la ședință va fi invitat şi șeful statului pentru a-şi exprima punctele de vedere. El a mai spus că vor fi respectate toate prevederile legale şi constituţionale

Politicienii evită însă să dea declarații despre suspendarea lui Băsescu. Mai receptivi la această idee sunt însă membrii UDMR care iau în calcul un vot favorabil.

Conform regulamentului, după dezbaterea cererii de suspendare din cadrul plenului reunit, documentul trebuie trimis la Curtea Constituţională, care are la dispoziţie un termen de 24 de ore pentru a da un aviz consultativ. Însă, în urma unei ordonanțe de urgență data de Guvern, Curtea Constituţională nu se mai poate pronunţa în privinţa hotărârilor Parlamentului. În acest fel, procedura de suspendare a lui Traian Băsescu este simplificată.

Parlamentul se va reuni joi, în sedință, începând de la ora 09.00. Pe ordinea de zi se află suspendarea lui Traian Băsescu. Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie prin votul majorităţii parlamentarilor. Totodată liderii USL au declarat că ar vrea să organizeze un referendum pentru demitere, în perioada 15 şi 22 iulie.

Pentru mai multe detalii si imagini video va rugam urmariti jurnalul Litoral TV

Redactor: Raluca Damian