Urzica si binefacerile ei

O cură susţinută de urzici, luate sub diferite forme, are acţiuni favorabile pe o paletă largă de afecţiuni maladive: digestive, genitale, renale, pulmonare, cardiovasculare, reumatismale.

În bolile digestive previne şi combate:

– gastritele hiperacide cauzate de abuzul de tutun şi cafea, ulcerele gastrice şi duodenale, previne cancerul gastric, stimulează secreţiile gastrice, pancreatice şi intestinale;

Intervine benefic in hepatite, litiază biliară, ciroză şi ascită;

In indigestii sau constipaţii uşoare , in diareele rebele atat de frevente vara sau in cele provocate în caz de tuberculoză, dizenterie, enterite acute şi cronice, luati o linguriţă pulbere de rădăcini cu 15 minute înainte de mese.

Urzica combate hemoragiile digestive uşoare. Se iau 4-6 linguri cu pulbere de frunze uscate pe zi.

Inhibă dezvoltarea parazitilor intestinali precum si au unor agenţi patogeni cum sunt Shigella, Pasteurella si Staphilococcus.

În afecţiuni rinichilor, preparatele din urzică au eficacitate în calculoze si infectiile renale.

Vindecati retenţia urinară si uremia printr-o infuzie din frunze, rădăcini de urzică, consumând un litru ceai pe zi în locul apei potabile. Puteti reducere procentul de uree, acid uric şi creatinină de asemni cu ajutorul ceaiului de urzica.

Intervine in cistite, in incontinenţă urinară, in prostatită şi hiperplazia benignă a prostatei administrandu-va 20 picături de tinctura de 3 ori pe zi în cure de 3-4 săptămâni.

Suferinzilor de guta le provoaca diureza datorită prezenţei flavonoidelor.

Tinctura de urzici dă rezultate bune în caz de arterită.

În afecţiunile pulmonare intervine eficient pentru bronşite şi astm bronşic, fluidificarea secreţiilor bronşice – datorită mucilagiilor-, in tusea seacă şi convulsivă, in cazul răcelilor frecvente si a durerilor de piept.

Daca va alegeti pe timp de vara cu o pneumonie, cu năduşeli, hemoptizie sau tuberculoză, puteti sa va administrati decoct din rădăcini şi frunze de urzică cu miere şi fagure alb, în cure de 1-2 luni sau pulbere din frunze uscate, luate cu miere în proporţii egale, ne spun specialistii in terapii naturiste.

În boli cardiovasculare, tinctura de urzici este eficientă în arterite şi ca masaj în zona inimii.

La dereglările de metabolism – diabet zaharat, obezitate- sunt recomandate cure de 3 săptămâni, repetate în cursul anului, folosind amestec de urzici, teci de fasole şi frunze de dud şi nuc.

În reumatism degenerativ şi gutos, poliartroze, lumbago şi sciatică se foloseşte tinctura de urzici – câte 20-30 picături de 3 ori pe zi- în cură de durată.

Pentru revigorarea organismelor debilitate, anemice, rahitice, convalescente şi la sportivii de performanţă este recomandată o cură de 4 săptămâni cu infuzie din frunze de urzici – de 2-3 ori pe zi- mai ales pe timp de vara, cand urzica este incarcata de energia soarelui si de maximum de proprietati terapeutice.

Asadar, daca suferiti de aceste afectiuni, bucurati-va de proprietatile terapeutice ale acestei plante.