Urșii din România nu sunt doriți în UE

Ministerul Mediului încearcă să rezolve problema speciei protejate, urs. Din păcate, urșii din România nu sunt la mare căutare în Uniunea Europeană, nici măcar pentru grădinile zoologice. 

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a declarat că niciun stat membru al Uniunii Europene nu a dorit sa ia vreun urs, nici măcar pentru grădinile zoologice.  Motivul ? Multe ţări nu mai au această specie de peste 100 de ani.

România are conform statisticilor fondurilor cinegetice, o populaţie de circa 7.000 de urşi, însă numărul în realitate ar putea fi mult mai mare.

Anul trecut, Directorul General al Regiei Nationale a Pădurilor Romsilva, Ciprian Pahonțu declara că urșii ar trebui pur si simplu uciși, deoarece relocarea nu funcționează pe termen lung, iar europenii nu îi vor, deși i-am oferit. Statele din Uniunea Europeană solicitate de Ministerul Mediului pentru a primi urşi care ar putea fi relocaţi din România au transmis că nu pot să primească animalele sălbatice.

Zeci de localnici din Băile Tuşnad au semnat săptămâna trecută o petiţie adresată ministrului Mediului, în care îi cer acestuia să ia măsuri imediate, întrucât viaţa lor şi a copiilor este pusă în pericol permanent şi nu le mai este garantat dreptul la viaţă, la integritate fizică şi la siguranţă. Oamenii consideră că se impune relocarea sau împuşcarea urşilor care intră pe teritoriul administrativ al oraşului, susţinând că peste 20 de exemplare vin frecvent în localitate.

Redactor: Alexandra Panait