Urmeaza…detoxifierea dupa Paşte

Pastele s-a încheiat, iar în urmă au rămas momentele petrecute cu familia sau prietenii, dar si organismul “incarcat” de prea multa mâncare. Ca în fiecare an, de pe masa noastră nu au lipsit bucatele tradiționale: drobul și friptura de miel, ouăle roșii, cozonacii și pasca. Toate acestea însă lasă urme asupra metabolismului, spun specialiştii.

Toate mâncărurile tradiționale de Paste, pe cât sunt de gustoase, pe atât pot fi de periculoase, dacă sunt consumate în exces, spun medicii. Românii sunt innebuniți după delicioasa friptură de miel, insă consumarea ei trebuie făcută cu moderație, deoarece este greu digerabilă. Bogată in calorii și in grăsimi, carnea de miel solicită ficatul și stomacul să funcționeze la turație maximă. Ouăle, pasca și cozonacul sunt alimente care pot provoca indigestie, alergii și toxiinfectii alimentare, dacă sunt consumate in exces. Mâncarea “grea” stropită din belșug cu vin si bere “incarcă” organismul cu toxine, care ulterior provoacă oboseală, constipație, tenul tern, tulburări digestive, balonări, respirație urât mirositoare și hipertensiune arterială. Pentru ca organismul nostru să își revină după suprasolicitările alimentare din ultimele zile, este bine să fie urmată o cură de detoxifiere. Acesata presupune o alimentație sănătoasa, moderată, cu alimente ușoare,  fructe și legume proaspete si ceaiuri din plante medicinale.

Pe lângă legumele pline de vitamine, minerale si fibre, medicii recomandă si fructe proaspete: lămaie, cireșe, mere, portocale, kiwi și pomelo. Pentru ca organismul să-și recapete energia  trebuie consummate alimente cu multă vitamina C, fibre, lichide și antioxidanți.

In perioada detoxifierii, trebuie să consumați zilnic aproximativ 2 litri de apă . Astfel toxinele vor fi eliminate rapid. Pentru ca organismul sa aiba o sanatate de fier este indicata detoxifierea o data la sase luni, pe o perioada de 1-2 saptamani. Sportul este și el o componentă importantă în cura de detoxifiere. Pesoanele cărora nu le place fitness-ul pot merge pe jos zilnic macar o ora.

Reporter: Alexandra Uveghes ; Imagine: Matei Ghioc