Unirea Basarabiei cu România, celebrată la Medgidia

Primul pas către marea unire avea loc acum 99 de ani. Pe 27 martie 1918 Sfatul Ţării a votat unirea Basarabiei cu România. Pentru a marca momentul Primăria Medgidia a organizat un ceremonial de evocare a faptelor istorice.

Anul acesta celebrăm 99 ani de la unirea Basarabiei cu Țara-Mamă. Cu acest prilej cetățenii din Medgidia au putut lua parte la un ceremonial organizat pe platoul din fața Casei de Cultură „Lucian Grigorescu”. La eveniment au luat parte reprezentanții armatei și ai poliției, iar din partea Primăriei Medgidia, secretarul Nesrin Geafar. Atmosfera de sărbătoare a fost întreținută de către reprezentanții Casei de Cultură I.N. Roman. După ridicarea drapelurilor și intonarea imnul de stat, s-a dat citire actului Unirii și a urmat un program artistic divers cu muzică și recitări de poeme închinate fraților de peste Prut.

Evenimentul a fost un prilej de a face cunoscut un fapt istoric de o mare importanță pentru români.

Unirea cu România a ferit Basarabia de războiul civil rus, de tragediile colectivizării, ale Holodomorului, ale „ terorii roșii”  și ale deportărilor către Gulag. Aceasta era întocmai scopul Sfatului Țării, inclusiv al delegaților ruși sau ucraineni care au votat Unirea. Efectele Unirii au fost anulate la 28 iunie 1940, când Rusia a anexat din nou Basarabia, în baza pactului secret Ribbentrop-Molotov.

Redactor: Daniel Albu