Unii români pot lucra și de acasă

O parte din români ar putea lucra de acasă, pentru evitarea răspândirii sau contactării noului virus COVID-19. La nivelul Guvernului s-a analizat această situație, ca plan de urgență, și chiar s-a recomandat aplicarea măsurii acolo unde există această posibilitate.

De exemplu, IT-iștii pot activa de acasă, sau personalul din subordinea unor ministere.

Actualmente, Ministerul Justiţiei centralizează angajaţii care pot lucra de acasă pentru a limita răspândirea coronavirusului. Măsura face parte dintr-un plan care cuprinde identificarea activităților care trebuie să fie desfășurate fără întrerupere.

Și în mediul privat există posibilitatea lucrului de acasă, însă mulți români se tem să nu-și piardă locurile de muncă. Pentru a clarifica unele situați de acest gen, avocatul Cătălin Niță, din Baroul București, aduce unele lămuriri în acest sens:

De precizat că există și o lege care prevede posibilitatea românilor de a lucra din altă parte decât spațiul oferit de angajator. Este vorba despre Legea nr. 81din 2018 privind reglementarea activității de telemuncă, sau, mai pe românește, muncă de la distanță.

Există, de asemenea, și niște pași de urmat care se impun în cazul în care un angajat contactează un astfel de virus, dar și unele drepturi și obligații.

În România există multe astfel de job-uri, care pot fi desfășurate de la domiciliu, cum ar fi în domeniul vânzărilor, call-center sau chiar activitățile didactice, mai ales că, în ziua de azi, tehnologia ne oferă multe avantaje în acest sens.

Redactor: Daniel Albu