Ungaria pedepsită de UE

Parlamentul European a votat activarea Articolului 7 din Tratatul Uniunii Europene împotriva Ungariei pentru nerespectarea statului de drept. Ungaria spune că nu va ceda presiunilor și șantajului venit din partea Uniunii Europene.

De când a venit la putere, Vitkor Orban a presat cu atitudinea sa curțile de justiție, media și grupurile neguvernamentale. Cu toate că Uniunea Europeană a protestat în această privință, nu a reușit să oprească  procesul.

”Resping ca forțele pro-imigrație și pro-migranți din Uniunea Europeană să amenințe, să șantajeze și să mânjească Ungaria pe baza unor acuzații false.Cu tot respectul, vă informez că, indiferent de ce decizie veți lua, Ungaria nu va ceda șantajului. Ungaria își va proteja granițele, va opri migrația ilegală și își va apăra drepturile, dacă este nevoie, chiar și fața voastră.”, a declarat Viktor Orban, Premierul Ungariei

Polonia, care se confruntă cu aceeași problemă în relația cu Uniunea Europeană, este de părere că fiecare țară are dreptul suveran de a aplica reformele interne pe care le consideră necesare. Prin urmare, Polonia va boicota la nivelul Uniunii orice sancțiuni împotriva Ungariei.

Votul de ieri din Parlamentul European s-a bazat pe un raport elaborat de Judith  Sargentini. Acesta este de părere că situația din Ungaria este una de încălcare a legii, a valorilor europene și a drepturilor fundamentale.

Președintele francez, Emmanuel Macron, a salutat rezultatul votului și a felicitat-o pe Judith Sargentini printr-un mesaj postat pe o rețea de socializare.

Cei 700 de europarlamentari au adoptat activarea articolului 7 din Tratatul Uniunii Europene cu 448 de voturi pentru, 197 împotrivă și 48 de abțineri. Procedura articolului 7 a fost elaborată de Uniunea Europeană pentru a descuraja statele membre să adopte politici care amenință instituțiile democratice. Practic, printre alte sancțiuni, activarea articolului 7 înseamnă că Ungaria își va pierde dreptul la vot în cadrul Uniunii Europene.

Ungaria consideră că votul a fost fraudat pentru că nu s-au întrunit condițiile celor două treimi de care este nevoie pentru adoptarea unei propuneri în cadrul Parlamentului European și că va ataca legal decizia Uniunii Europene.

Redactor: Denisa Albu