Uneori banii lichizi dau batai de cap atat cetatenilor cat si autoritatilor de control

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Ca_JTfDCLB4[/youtube]Guvernul israelian a înfiinţat, luna trecută, o comisie care va examina modalităţile în care banii lichizi pot fi eliminaţi din ţară, în acest mod, va fi mai uşor de combătut evaziunea fiscală.

Banii cash ajung cu uşurinţă de la un individ la altul, iar tranzacţiile cu bani cash pot fi făcute fără supravegherea autorităţilor. În schimb, în cazul tranzacţiilor electronice, se poate vedea foarte uşor câţi bani sunt în cont, câţi sunt retraşi la un moment dat şi cât cheltuie oamenii, totul putând fi aflat în timp real.

Din comisia care va examina posibilitatea eliminării cash-ului fac parte membri ai poliţiei israeliene, ai autorităţii fiscale, ai procuraturii, directorul de venituri şi plăţi din cadrul Băncii Israelului, dar şi directorul autorităţii guvernamentale pentru spălare de bani şi terorism.

Mulţi dintre aceşti oficiali consideră banii lichizi o problemă, deoarece permit cetăţenilor să facă evaziune fiscală. in cazul banilor lichizi, este greu de făcut o comparaţie între veniturile unui individ şi suma plătită de acesta la stat. În schimb, într-o economie fără cash, unde totul ar fi electronic, ar fi mult mai simplu de depistat evazioniştii.

Acum, specialiştii trebuie să găsească o metodă prin care toate taxele să fie trecute pe calculator, fără însă a necesita plăţi suplimentare din partea cetăţenilor.

Pe de altă parte, unii dintre analişti sunt de părere că o astfel de măsură ar slăbi economia, deoarece israelienii ar începe să folosească dolari sau alte monede străine. „Dacă guvernul nu le interzice cetăţenilor să deţină monezi străine, Israelul nu poate scăpa de cash şi de problemele asociate”, susţin analiştii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.