Undă verde alocării fondurilor pentru IMM-uri

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a aprobat  normele de implementare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 10/2017. Prin programul guvernamental „Start-up Nation – România” se acordă ajutor de până la 200.000 lei, pentru 10.000 de întreprinderi mici şi mijlocii. Programul urmăreşte creșterea numărului de afaceri și revigorarea mediului economic.

Guvernul a publicat normele metodologice ale programului Start-Up Nation, prin care se urmărește stimularea înființării de companii noi cu capital autohton prin sprijin financiar. Scopul hotărârii Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat îl reprezintă instituirea unei scheme de ajutor de minimis, având ca obiectiv încurajarea și stimularea spiritului antreprenorial al cetățenilor în scopul implicării acestora în structuri economice private.

Programul guvernamental „Start-up Nation – România” presupune finanţarea, în perioada 2017-2020, a unui numar maxim anual de 10.000 de beneficiari. Sursa finanțarii va fi din fonduri de la bugetul statului și din fonduri europene.

Tinerii antreprenori au posibilitatea de a primi ajutor de minimis în sumă maximă de 200.000 lei, reprezentand 100 la sută din valoarea cheltuielilor eligibile. Se estimeaza, astfel, crearea a minimum 20.000 de noi locuri de muncă anual, în cadrul celor 10.000 de întreprinderi nou înființate, care vor trebui să angajeze cel puțin 2 salariați cu contract de muncă pe durată nedeterminată și să-i mențină în activitate cel puțin 3 ani.

Redactor: Daniel Albu