Un tablou de Picasso, descoperit la Tulcea

”Furtul secolului” revine în atenția publică! Se pare că unul din cele șapte tablouri sustrase în 2012 din Muzeul Kunsthal din Rotterdam de patru cetățeni români  a fost descoperit pe raza municipiului Tulcea. Autoritățile române au demarat imediat o anchetă.

Tabloul ”Tete D`Arlequin” de Pablo Picasso aduce, din nou, în atenție spectaculosul furt petrecut în urmă cu 6 ani. În 2012, șapte opere de artă, cu o valoare estimată la 18 milioane de euro, au fost delapidate din Muzeul Kunsthal din Rotterdam. Patru cetățeni români au fost acuzați de comiterea acestei infracțiuni. Operațiunea a fost catalogată de mass-media din Olanda drept ”furtul secolului”.

În acest weekend, autoritățile din România au fost informate că s-a găsit celebra lucrăre a lui Picasso, inclusă în lotul operelor de artă sustrase în 2012. Totul a pornit de la o scrisoare anonimă în limba română primită de Mira Feticu, autoarea unei cărți inspirate de acest furt. Corespondența o informa pe scriitoarea olandeză născută în România cu privire la adresa și instrucțiunile  în care se afla tabloul ”Tete D`Arlequin”.

„Am primit o scrisoare acum 14 zile pe adresa mea de serviciu din Haga. Scrisoarea era o foaie albă de hârtie pe care erau scrise opt rânduri în românește. Suna ca o poezie a cuiva care parcă dorea să se sinucidă. Spunea că nu mai vrea să păzească tabloul lui Picasso și eu nu am înțeles la început. Părea un fel de scrisoare sinucigașă. Am uitat-o în geantă, seara am găsit-o și am citit-o și atunci mi-a picat fisa. Am înțeles că e unul dintre tablourile furate acum câțiva ani. L-am sunat pe polițistul din Rotterdam, care s-a ocupat de caz atunci și el mi-a spus că o să mă sune înapoi, dar nu m-a sunat. Atunci eu m-am simțit datoare să fac ceva. Am vorbit cu colegul meu, care e scriitor ca și mine. Am venit în București, am luat o mașină și ne-am dus acolo, am urmat indiciile din scrisoare.”, a menționat Mira Feticu.

Cei doi au descoperit sâmbătă seara pe raza județului Tulcea un tablou învelit în plastic:

”Indicațiile erau extrem de exacte. Nu a fost deloc complicat. După ce am găsit primul copac de care scria în scrisoare, l-am găsit pe al doilea și am răscolit zăpada și stratul de frunze moarte , apoi cu un băț, nu am avut răbdare să mă duc după hârleț, am tras plasticul la suprafață și în plastic era înfășurat tabloul. Dacă e autentic sau fals, asta nu mai e treaba mea.”,  a povestit Mira Feticu.

Emoționată de descoperirea făcută, femeia a predat imediat lucrarea Ambasadei Olandei din București. Atașatul pentru afaceri interne din cadrul acestei instituții a alertat autoritățile statului român. Procurori DIICOT și polițiști ai Direcției de Investigații Criminale din cadrul IGPR au demarat o anchetă în acest caz.

În mass-media olandeză, circulă informația că tabloul descoperit în România nu este autentic. Televiziunea publică din această țară a precizat duminică-seară că este vorba despre o farsă pusă la cale de doi regizori olandezi. Aceștia ar fi urmărit să facă reclamă piesei lor de teatru dedicată unui pictor olandez falsificator de tablouri.

”Nu este sigur, așa se vehiculează la ora asta în Olanda. Mâine stăm la masă într-o emisiune olandeză cu cei doi artiști olandezi și vom vedea dacă e adevărat sau nu.”, a declarat Mira Feticu în presa din România.

Elena Giorgiana Hosu, procurorul – șef adjunct al DIICOT, a precizat că informațiile obținute până la această oră nu atestă existența unei farse.

Redactor: Mihaela Țânțaru