Un sprijin pentru nevoiaşi

Pentru că nu au bani să-şi achite dările către bugetul local, statul le-a oprit şi singurul venit de până acum: ajutorul social. Este povestea a sute de mii de români, care au de suferit în urma ordonanţei date de Guvern la sfârşitul anului trecut. La nivelul judeţului Constanţa există primari care au considerat că este imoral să taie aceste ajutoare şi au preferat să rişte amenzile Executivului în loc să-i lase pe oameni de izbelişte.

Doamna Florenţa trăieşte împreună cu fata ei la marginea comunei Săcele. În aceeaşi clădire, alte patru familii asistate social îşi duc, cu greu, veacul. Pentru aceşti oameni, cei puţin peste 100 de lei primiţi lunar înseamnă totul….

Domnul Vasile este şi el în aceeaşi situaţie. Singur şi bolnav, bătrânul se întreţine doar din acest ajutor social.

Ordonanţa de Urgenţă 124 din 2011 spune că primăriile trebuie să oprească plata ajutorului social către persoanele care nu şi-au achitat toate dările către bugetul local. O idee pe care mulţi edili o resping, din motive pur morale.

Astfel că edilul şef a considerat că datoria lui morală faţă de oameni este mai importantă decât datoria lor către primărie….

Ordonanţa de Urgenţă nr. 124 a intrat în vigoare la data de 1 ianuarie 2012. Conform acesteia, „pentru menţinerea dreptului la ajutorul social, familiile beneficiare au obligaţia să îşi achite obligaţiile legale faţă de bugetul local pentru bunurile pe care le deţin în proprietate”.

Reporter: Cristina Plesca ; Imagine: Iulian Virlan