Un singur divorț în ultimii 300 de ani

Rata divorțurilor a crescut într-un ritm îngrijorător  în ultimii ani. În ciuda tendinței actuale, într-o comună din Sibiu s-a înregistrat un singur divorț în ultimii 300 de ani. În continuare, aflați secretul longevității căsătoriei din comuna Biertan și mai multe detalii despre situația divorțutilor în Romania.

Rata divorțurilor a crescut în Romania cu 328% față de anul 1930, scrie Ziare.com. În Romania, rata de divorţ este cuprinsă între 20-29%, o cifra relativ bună, în comparație cu țările fruntașe -Spania, Portugalia sau Ungaria- unde se înregistrază o rată de divorț de peste 60%, conform Business Insider. Potrivit Institutului National al Statisticii, cauza principală a divorțurilor o constituie infidelitatea conjugala, iar pe locul doi se află violența fizică. Conform unui studiu realizat în anul 2014, varsta medie la căsătorie în orașe a fost cuprinsă între 28 si 33 de ani.

În ciuda statisticilor îngrijorătoare din România, conform legendelor, un singur cuplu a divorțat în ultimii 300 de ani în comuna sibiană Biertan. Intrigați de această poveste, jurnaliștii de la BBC au venit în România pentru a descoperi secretul longevității căsătoriilor. “În mijlocul comunei există o biserică fortificată. În această biserică, într-unul dintre cele șapte turnuri ale ei, se găsește o camera micuță, de dimensiunea unei cămări, iar în trecut, toate cuplurile care aveau probleme în căsnicie veneau aici să și le rezolve. Oamenii erau închiși acolo timp de șase săptămâni, de către preotul localității, și în toată această perioadă trebuiau să găsească o soluție pentru a-și salva căsnicia”, a scris BBC. Cuplurile trebuiau să împartă absolut tot ce se găsea în camera unde “aveau un singur pat, o singură masă, un singur scaun, o singură farfurie, o singură lingură și o singură furculiță”, a declarat Ulf Ziegler, preot al comunei Biertan, pentru BBC. Ziegler este de părere că acest conceptul de închisoare maritală are potențialul de a fi o lecție chiar și în zilele noastre. Acesta subliniază că în familia modernă avem din ce în ce mai puțin timp unul pentru celălalt și am devenit mai egoiști decât strămoșii noștri. Deși închisoarea mică și întunecată a fost transformată în prezent în muzeu, preotul local a declarat că unii oameni i-au cerut să folosească locația pentru a-și salva căsătoriile șubrezite.

Redactor: Isabela Boantă