Un salariu decent, un mediu mai sigur, oameni mai civilizaţi (VIDEO)

Un salariu decent, un mediu mai sigur, oameni mai civilizaţi: iată câteva dintre motivele pentru care, aproximativ un sfert dintre români îşi doresc să plece definitiv din ţară. În continuare, destinaţiile preferate sunt statele din Uniunea Europeană, în care speră să-şi construiască un viitor mai sigur.

Primii care se gândesc să plece din România sunt tinerii. Dezamăgiţi de lipsa de perspective şi de salariile mici, deseori aceştia visează la un viitor mai bun peste graniţă.   Cei mai mulţi aleg să îşi încerce norocul în vestul Europei, în Spania, Italia, Germania, Danemarca, Marea Britanie şi Austria.

Mai există şi o altă categorie, cea a generaţiei trecute de 40 de ani care nu îşi imaginează viața pe tărâmuri străine, decât pentru vacanțe și vizite scurte.

Conform unui sondaj publicat la sfârşitul lunii octombrie de experţii Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie, numărul românilor care ar vrea să trăiască într-o altă ţară este în creştere.  Datele arată că unul din patru români s-a gândit să părăsească definitiv ţara. Pe de altă parte, în 2012, 4 din 10 români spun că s-au gândit să plece la muncă în străinătate, faţă de 3 din 10 în anul 2010. Dorinţa de plecare este invers proporţională cu vârsta: de la 54,4% în cazul celor între 18 şi 35 de ani la 13,3% în rândul persoanelor trecute de 65 de ani.

Reporter: Paula Savescu ; Imagine: Valentin Babusca