Un preț mai mare pentru divorț

Majorarea a fost decisă la nivel naţional prin ordonanţă de urgenţă şi aplică la Constanţa din luna aprilie. Astfel cuplurile care cer separarea o pot obţine într-o lună dacă achită 500 de lei, în loc de patru lei cât era înainte.

Prin această creştere semnificativă constănţenii care vor divorţul trebuie să se gândească bine înainte sau cel puţin să aibă un ban pus deoparte.

Oamenii sunt însă de părere că dacă cumva mai marii țării s-au gândit că în acest fel vor reduce numărul separărilor, s-au înșelat.

Bătălia pentru banii cuplurilor aflate în pragul divorţului a început imediat după introducerea în legislaţie a posibilităţii de separare pe cale administrativă. În decembrie 2010, Uniunea Naţională a Notarilor Publici a stabilit tariful pentru desfacerea căsătoriilor la cel puţin 620 de lei, cu tot cu TVA. În unele birouri notariale din Constanța, onorariul ajunge și la 800 de lei. Chiar dacă această formă de separare era menită să degreveze instanțele, majorarea taxei nu va face decât să le aglomereze la loc. Şţi asta pentru că la Judecătorie, taxa de timbru la divorţ este de 39 de lei, o diferență considerabilă față de cea de la Starea Civilă, care a ajuns acum la 500 de lei.

Reporter: Corina Hrom ; Imagine: Victor Nita