Un nou termen în dosarul în care Tudorel Calapod este acuzat de abuz în serviciu a fost azi

Un nou termen în dosarul în care fostul primar al oraşului Năvodari, Tudorel Calapod este acuzat de abuz în serviciu! Astăzi au fost audiati alţi trei martori, urmând ca instanţa să stabilească direcţia viitoare a procesului. Reamintim că Tudorel Calapod, alături de italianul Vincentelli sunt acuzaţi de corupţie, după ce au încercat să transforme oraşul într-o groapă de gunoi!

Roberto Vincentelli, Iocobo Vincentelli, în calitate de administrator al societăţii Ecological Center, Manuela Marinescu şi fostul primar al oraşului Năvodari, Tudorel Calapod, sunt judecaţi  pentru săvârşirea infracţiunilor de corupţie şi abuz în serviciu, după ce ar fi făcut tot posibilul pentru a transforma oraşul Năvodari într-un munte de  deşeuri radioactive, extrem de periculoase pentru sănătatea populaţiei. După mai multe amânări, procesul a reintrat săptămâna trecută pe făgaşul normal, o dată cu audierea primilor martori. Joi, alte trei persoane au fost chemate să depună mărturie.

Reamintim că firma italiană care a preluat Combinatul de Îngrăşăminte Chimice de la Năvodari a obţinut în 2010 o hotărâre definitivă în instanţă prin care autorităţile locale erau obligate să acorde autorizaţia de construire. Asta deşi, la acea dată, existau deja două hotărâri de Consiliul Local, prin care se interzicea depozitarea oricărui tip de deşeuri pe raza oraşului. Actualul edil al oraşului, Nicolae Matei, a refuzat cu orice preţ ca în Năvodari să se înfiinţeze această groapă de gunoi, drept urmare s-a ales cu mai multe plângeri penale făcute de italieni. Edilul spune că nu ar fi putut autoriza investiţia pentru că, înainte de toate, ar fi o încălcare a legii. Dar, mai mult decât atât, locuitorii din oraş sunt cei care şi-au exprimat dezaprobarea faţă de această construcţie, printr-un referendum în care 99% dintre cei prezenţi la vot au fost împotriva amplasării gropii de gunoi.

Reporter: Cristina Plesca ; Imagine: Iulian Virlan