Un nou termen în dosarul în care fostul primar al oraşului Năvodari, Tudorel Calapod, este acuzat de abuz în serviciu (VIDEO)

Roberto Vincentelli, Iocobo Vincentelli, în calitate de administrator al societăţii Ecological Center, Manuela Marinescu şi fostul primar al oraşului Năvodari, Tudorel Calapod, sunt judecaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de corupţie şi abuz în serviciu, după ce ar fi făcut tot posibilul ca să transforme oraşul Năvodari într-un munte de deşeuri radioactive, extrem de periculoase pentru sănătatea populaţiei. După mai multe termene în care au fost audiaţi zeci de martori, miercuri, alte patru persoane au fost chemate să depună mărturie.

Procesul nu este nici pe departe încheiat. Urmează alte zeci de audieri.

Reamintim că firma italiană care a preluat Combinatul de Îngrăşăminte Chimice de la Năvodari a obţinut în 2010 o hotărâre definitivă în instanţă prin care autorităţile locale erau obligate să acorde autorizaţia de construire. Asta deşi, la acea dată, existau deja două hotărâri de Consiliul Local, prin care se interzicea depozitarea oricărui tip de deşeuri pe raza oraşului. Actualul edil, Nicolae Matei, a refuzat cu orice preţ ca în Năvodari să se înfiinţeze această groapă de gunoi, drept urmare s-a ales cu mai multe plângeri penale făcute de italieni. Edilul spune că nu ar fi putut autoriza investiţia pentru că, înainte de toate, ar fi o încălcare a legii. Dar, mai mult decât atât, locuitorii din Năvodari sunt cei care şi-au exprimat dezaprobarea faţă de această construcţie, printr-un referendum în care 99% dintre cei prezenţi la vot au fost împotriva amplasării gropii de gunoi.

Reporter: Cristina Plesca ; Imagine: George Dima