Un nou mod de încasare a TVA

Eugen Teodorovici, ministrul finațelor publice, anunță că ia în calcul o eventuală schimbare a modului de încasare a TVA-ului. Noua poziție a guvernului vine după solicitarea Comisiei Europene de eliminare a plăţii defalcate la taxa pe valoare adăugată.

Măsura de schimbare a modului de încasare a TVA ar putea fi aplicată de la 1 ianuarie 2019, a declarat sâmbătă ministerul Finanţelor Eugen Teodorovici, în cadrul unui dialog politic televizat. Această poziție vine ca reacţie la solicitarea Comisiei Europene de eliminare a plăţii defalcate a TVA.

„O să văd cum au fundamentat, discutăm în Guvern şi vom lua măsura corectă şi legală. Orice schimbare se va aplica de la 1 ianuarie”, a spus Teodorovici.

România a fost înștiințată de Comisia Europeană prin intermediul unei scrisori de punere în întârziere pentru aplicarea unui mecanism de plată defalcată a TVA. Astfel, țara noastră va fi nevoită ca de la 1 ianuarie 2019 să aplice acest mecanism alternativ de colectare a TVA. Taxa va fi plătită într-un cont blocat separat, ceea ce creează o sarcină administrativă majoră pentru întreprinderile oneste care îşi desfăşoară activitatea în această ţară, arată scrisoarea Comisiei Europene.

Scrisoarea de punere în întârziere vine în urma unei comunicări prin care s-a respins o cerere din partea României de derogare de la normele UE în acest domeniu. În cazul în care România nu ia măsuri în următoarele două luni, Comisia poate transmite un aviz motivat autorităţilor române.

Redactor: Sondra Sandu