Un nou minim istoric pentru dobanda de politica monetara

Consiliul de Administraţie al BNR a decis marţi să reducă dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, de la 4,25% la 4% pe an, minimul istoric,în linie cu aşteptările analiştilor. Totodata, Consiliul de Administraţie al BNR a decis pastrarea nivelului rezervelor minime obligatorii la 15% pentru pasivele în lei şi 20% pentru cele în euro.

Banca centrală a tăiat în acest an rata dobânzii de politică monetară în mai multe etape, de la nivelul de 5,25% pe an, stabilit în martie 2012. Prima tăiere din acest an a fost la începutul lunii iulie (de la 5,25% la 5% pe an), aceasta fiind urmată de încă două ajustări, în august (la 4,5% pe an) şi în octombrie (la 4,25% pe an).

Analiştii au anticipat decizia BNR de marţi şi prevăd de asemenea posibilitatea reducerii dobânzii cheie la 3,75% anul viitor. În ceea ce priveşte rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei, aceştia estimează că anul viitor ar putea fi diminuate de la 15% la 12%, iar pentru cele în valută s-ar menţine la 20%.

Masura are ca obiectiv determinarea bancilor comerciale sa ieftineasca creditele, insa analistii financiari sunt sceptici in aceasta privinta. Economia ramane destul de slaba. Daca dam la o parte anul agricol foarte bun, performanta economiei din 2013 nu a fost impresionanta, asa ca exista loc de a incerca sa o ajuti prin reducerea dobanzii de politica monetara. In acelasi timp, Consiliul de Administraţie al BNR a analizat şi aprobat Raportul trimestrial asupra inflaţiei, acest raport urmand a fi prezentat joi într-o conferinţă de presă.