Ultimul drum al Regelui Mihai I al României

Sicriul cu trupul neînsuflețit al regelui Mihai a ajuns astăzi în țară. Sambata, 16 decembrie, cortegiul funerar  va fi transportat cu trenul regal de la Bucuresti la Curtea de Arges, acolo unde urmeaza sa aiba loc slujba de inmormantare a Regelui. Prezenta presei nu va fi permisa.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai I a ajuns  miercuri dimineață pe aeroportul Otopeni. De aici, a fost  transportat cu maşina la Castelul Peleş. Întreaga procesiune s-a desfăşurat în prezenţa Principesei  Margareta, Custodele Coroanei Române, precum şi a celorlalți  membrii ai Familiei Regale. Alături de aceștia s-au aflat reprezentanţi ai instituţiilor statului și ai Bisericii Ortodoxe.

La ora 14,00, sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui a fost aşezat în Holul de Onoare al Castelului Peleş iar la ora 18,00 a fost transportat în Sala Tronului din Palatul Regal, situat pe Calea Victoriei.

Casa Regală a României a făcut cunoscut programul final al funeraliilor regelui Mihai I. Astfel:

  • Sâmbătă, pe 16 decembrie, la 10,30, va fi oficiat un scurt serviciu religios în Sala Tronului de la Palatul Regal.
  • la ora 10,55, sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal. Acolo va avea loc o scurtă ceremonie religioasă şi militară.
  •  la 11 și 15 minute, sicriul va fi urcat pe un afet de tun. Se va forma un cortegiu funerar, la care vor lua parte Familia Regală, militari români, reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române. Procesiunea se va face pe jos iar afetul de tun va fi tras, în semn de omagiu, de un vehicul militar operaţional.
  •  de la 11.25 la 12.15, cortegiul funerar va merge pe jos, pe traseul Piaţa Palatului Regal – Calea Victoriei – Splaiul Independenţei – Piaţa Unirii – Intrarea pe Dealul Mitropoliei.
  • Slujba de înmormântare va avea loc de la ora 12,30 la ora 14,00, la Catedrala Patriarhală.

Redactor: Sondra Sandu