UE majorează cota de pescuit la calcan

Uniunea Europeană a majorat la 75 de tone cota de pescuit la calcan pentru România în anul 2020, de la 57 de tone cât este în prezent.

”Cota de pescuit la calcan din Marea Neagră pentru Bulgaria şi România va fi de 150 de tone în 2020, câte 75 de tone pentru fiecare din cele două ţări, în creştere cu 32% faţă de cota pentru acest an.”, au transmis oficialii de la Sofia.

Având în vedere importanţa acestui tip de pescuit pentru sectorul piscicol, majorarea cu 32% anunțată este un succes important pentru cele două ţări. Decizia urmează să fie oficializată într-un raport adoptat la încheierea celei de a 43-a sesiuni anuale a Comisiei Generale pentru Pescuit în Marea Mediterană din Grecia.

Anul acesta, cota de pescuit la calcan pentru Bulgaria şi România este de 114 tone, respectiv câte 57 de tone pentru fiecare din cele două state europene.

În anii precedenţi, Comisia Europeană a încercat, fără succes, să obţină o reducere de 15% a cotei de calcan în Marea Neagră, în ideea de a asigura un pescuit sustenabil, însă de fiecare dată cotele de pescuit la calcan pentru Bulgaria şi România au rămas neschimbate ca urmare a argumentelor ridicate de autorităţile de la Sofia şi Bucureşti.

Redactor: Mihaela Țânțaru